WordPress’te e-ticaret | Kapalı Kaynak e-ticaret: Hangisi Tercih Edilebilir?

WordPress’te e-ticaret | Kapalı Kaynak e-ticaret: Hangisi Tercih Edilebilir?

WordPress, her ne kadar basın ve kurumsal web site altyapı sağlayıcısı olarak bilinse de ücretli veya ücretsiz eklentileriyle e-ticaret hizmeti sağlayabiliyor. Tamamiyle açık kaynak prensibiyle çalışan WordPress, kişiselleştirilebilir ve neredeyse sınırlandırma olmaksızın müdahale imkanıyla milyonlarca kişinin hem e-ihracatta hem de e-ticarette sık sık kullandığı bir sağlayıcı haline geldi. Bir “menemen soğanlı mı olur, soğansız mı?” sorusu olmasa da, işinizin sorunsuz devam etmesi açısından tercih hakkınızı hatasız kullanmalısınız.

 

Kapalı Kaynak Nedir?

İçeriğimizde sık sık duyacağınız kavramlardan bir tanesi; Kapalı Kaynak. Özgün adı sahipli yazılım. Sahipli yazılım, özel mülk yazılım, kapalı kaynak kodlu yazılım ya da mülk yazılım, yazılımın yayımcısının veya bir diğer kişinin fikrî mülkiyet hakkını çoğunlukla kaynak kodun telif hakkını fakat bazen de patent haklarını kendi elinde tuttuğu yazılım. Bu altyapılar, üçüncü şahıslara sınırlı imkanlar verir, WordPress gibi açık kaynaklara nazaran daha sınırlı kod müdahalesi yapılır. Kapalı kaynak yazılım güncellemeleri tamamiyle altyapı sağlayıcısının elindedir. Dolayısıyla sağlayıcı seçiminde dikkatli olunmalı.

Yerel sektörde Ticimax, Ideasoft vb altyapı sağlayıcıları kapalı kaynak, yani sahipli yazılım sağlarlar.  Güncellemeler, kod düzenlemeleri, veri tabanları bu altyapı sağlayıcılarının elinde ve sitenin teknik açıdan mükemmelliği şirketlerin performansına bağlıdır.

Artıları:

  • Eklenti kurulumu istemez, ek lisans ücreti istemez. Ücret ödemeleri genel olarak paket başlangıçlarında ve paket yenilemelerinde alınır.
  • Düzenli güncelleme alınır. Güncellemeler, söz konusu firmaların test mühendislerinin hata testleri sonucunda güncellemeler yayımlanır.
  • Ek veritabanı çalışmaları istemez. Veritabanı çalışmaları, sağlayıcılar tarafından gerçekleştirilir.
  • IT bütçesinde ciddi bir ekonomi sağlar. Sunucu yönetimi, cPanel, Plesk gibi panellere ek ücret maliyeti yoktur.

Eksileri:

  • Özelleştirme konusunda bilgi gerektirir. Kod müdahaleleri, SEO çalışmaları, entegrasyon gibi e-ticaret enstrümanlarında uzman ya da bilir kişi ister. Keyo Digital de bunun için var.
  • Hata ayıklama / debbuging için sağlayıcının hızına bağlıdır.

Açık Kaynak Altyapılar

Açık kaynak kodlu yazılım, kaynak kodun telif hakkı sahibinin, yazılımı herhangi birine ve herhangi bir amaçla kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlandığı bir bilgisayar yazılımı türüdür. Açık kaynak kodlu yazılım, ortak çalışmaya dayalı bir tarzda geliştirilebilir. En popüleri WordPress’tir. WordPress, temelinde bir e-ticaret çözümü olmasa da WooCommerce gibi eklentilerle bu mümkün olabiliyor. Bununla birlikte diğer entegrasyonları da “Yeni eklenti ekle” yoluyla gerçekleştirebilirsiniz.

Artıları:

  • Açık kaynak olduğu için kişiselleştirilmeye müsait. Panelinizin tasarımından sitenizin animasyonlarına kadar tüm detayları kodlarla ve eklentilerle özelleştirebilirsiniz.
  • Güncellemeler ve hata ayıklamaları, açık kaynak tabanlı sistemin geliştiricileri tarafından yürütülür daha geniş tabanlı ekip tarafından düzenlendiği için hata ayıklama ve güncellemeler daha hızlı yayımlanır.

Eksileri:

  • Ciddi IT masrafı yansıtır. WordPress her ne kadar bir özgürlük imkanı verse de ancak sunucu hizmetiyle çalışabilir. Sunucu masraflarının da döviz kuru üzerinden hesaplandığını düşünecek olursak, standart harcamalara nazaran masraflar beklentilerden yüksek çıkabilir.
  • Site içi hatalar, link hatası kodları (404, 500 vb) herhangi bir şekilde sınıflandırılmaz, site içi hataları bulablmek için donanımlı bir IT müdahalesi ister.
  • WordPress eklentileri, sizler için pek çok detayı kolaylıkla çözse de lisans ödemeleri, anahtar kullanımları oldukça maliyetli olabiliyor. Ek olarak; bu eklentilerin yaşadığı kesintiler ya da hizmet sonlandırması web sitenizde de çalışmasını etkileyecektir.
  • WordPress güncellemeleri sonrası genel olarak eklentilerle uyum sorunu yaşadığı yaygın olarak bilinir. Herhangi bir eklenti ile uyum sorunu vb durum yaşandığında, bu durumun size masrafı bir Keyo Digital paket masrafından daha masraflı hale gelebilir.

Karşılaştığımız en sık sorulardan bir tanesi olan; “Wordpress mi, Ticimax mı?” sorusuna karşın net bir yanıt olmasa da artıları ve eksileriyle ekonominize ve firma kadronuza en uygun sağlayıcıyı seçebilirsiniz.