Dijital Reklamın Teknik Yüzü: Nelere Dikkat Etmeli?

Dijital Reklamın Teknik Yüzü: Nelere Dikkat Etmeli?

Tıpkı fiziksel mağazalar gibi, e-ticaret sitenizin satış – pazarlama stratejilerini belirlerken de belirli bir hiyerarşiye bağlı kalmanız gerekiyor. Renkli, göz boyayıcı sosyal medya – web reklamları istatistikleri web site yöneticilerinin acele etmesine sebep olabiliyorken web site teknik altyapınızın buna henüz hazır olamayabileceğini göz önünde bulundurmakta fayda var. Bu içerikte, işletmenize yönelik oluşturacağınız dijital reklamların bir adım önde başlamanıza fayda sağlayabilecek birkaç detayın yanısıra, sonsuz bir okyanus olan dijital reklam sektörüne dair, teknik alt yapı hazırlığı el kitapçığı niyetine kullanabileceğiniz bilgiler de içerir.

En Önemlisi: Site Audit!

Audit; Türkçesi “denetim.” Satış yaptığınız web siteniz için ilk adım site denetimi olmalı. Web sitenizin teknik altyapı açısından mükemmele yakın olması, reklamlarınızın düzgün çalışabilmesi için çok önemli. Sitenizin sağlıklı bir reklam performansı izleyebilmesi bakımından, hazırladığımız bu kılavuz sizler için faydalı olacaktır.

1. Görsel Denetimi: Reklamlarınızı ister sosyal medya platformlarında yayımlayın, ister arama motorları genelinde dijital reklamlarınızın karşılığını alabilmeniz için görsellerinizi denetlemeniz gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken iki detay var; görsellerinizin dosya isimi ve alt-text olarak isimlendirilen detay içeriklerinin işletme sahipleri tarafından doldurulması. Dosya isiminin sırasıyla; ürün isimi | stok kodu | ürün rengi ya da ürünün materyali olarak hazırlanmasını tavsiye ediyoruz. Alt – text; yani alternatif isim ise ürün görselinin ne anlattığını yazabilirsiniz. “Su geçirmez, puantiyeli çanta” alt-text detayı için uygun bir örnek.

2. Görsellerinizin Haritasını Alın: Web sitenizin yönetici panelinde “HTML Image Sitemap” modülünü kullanarak web sitenizde, sunucu üzerinden hazırlanmış görsel haritasına erişebilirsiniz. Ardından Search Console panelinizdeki “Sitemaps” alanındaki alana size verilen harita URL’ini giriniz. Böylece, web siteniz görselleri arama motorlarında daha hızlı görünür hale gelir. Reklam mecranız sosyal medya dahi olsa, arama motorları tarafından kabul edilen bir web sitesinin reklam performansı daha nitelikli ve göz doldurucu olacaktır.

3. Sunucu Sorunları, Okuma Sorunları: Bozuk site linkleri (URL), sonradan değiştirilmiş linkler, sadece rakamlardan oluşan linkler dijital reklamlarınızın önündeki en ciddi engellerden bir tanesi. Bu ve bunun gibi sorunları çeşitli programlar aracılığıyla (Screaming Frog SEO Spider,vb) ya da web tarayıcınızın site alanına -site:siteadı.com sorgusuyla web sitenizden gönderilen tüm linkleri arama motoru aracılığıyla görebilirsiniz.

Yapılandırılmış Verinin Önemi: Yapılandırılmış veriler, çeşitli kaynaklar kullanılarak ürünlerle ilgili algoritmalara sunulan algılayıcı verilerdir. Örneğin; yapılandırılmış veri içeriğinde stok kodunuz yer aldığında stok sayınız üzerinden reklamlarınız algoritma tarafından olumlanır ve daha fazla etkileşim sağlar.

Örnek bir Yapılandırılmış Veri Taslağı

<script type=”application/ld+json”>

{

“@context”: “https://schema.org/”,

“@type”: “Product”,

“name”: “Ürün İsimi Girilir”,

“image”: “Görsel Linki Girilir”

“description”: “Ürün Açıklaması: Ürün neye hizmet ediyor? Ürün ne vaad ediyor?”

}

</script>

Yukarıdaki basit taslak, ürün sayfanızın “açıklama” bölümüne girildiğinde, web siteniz veritabanı aracılığıyla bu verileri çeşitli platformların algoritmasına sunar, en temiz verileri sağlayan şemalar reklamlarınızda başarı şansınızı “bir tık” daha yükseltir.
Doludizgin Bir Landing Page: Harika bir açılış sayfası oluşturmak, tasarım, içerik ve kullanıcı deneyimi dahil olmak üzere birkaç temel öğeye dikkat etmeyi gerektirir. Harika bir açılış sayfası yapmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları: Açılış sayfanız temiz ve basit bir tasarıma sahip olmalıdır. Kullanıcıyı ana mesajınızdan uzaklaştırabilecek dağınıklıktan ve gereksiz öğelerden kaçının. Kitlenizin dikkatini çekmek ve teklifinizin değerini iletmek için net ve özlü bir başlık kullanın. Başlığınızın dikkat çekici ve okunması kolay olduğundan emin olun.